De geneeskracht van slaapmutsje.
Wat is Slaapmutsje?
Het Slaapmutsje (Escholtzia californica) is een bloeiend kruid uit Noord-Amerika. Het plantje is familie van de Papaver en heeft mooie bloemen. Het is ook de bloem van de Staat Californië.
Slaapmutsje staat tegenwoordig in veel Nederlandse tuinen, als eenjarige plant. Tuinliefhebbers kennen deze plant als de Goudpapaver. De plant heet Slaapmutsje omdat ’s nachts de bladeren van de bloemen sluiten om zich tegen de kou te beschermen én omdat hij qua vorm wel iets wegheeft van de ouderwetse slaapmuts.
Wat doet Slaapmutsje?
Slaapmutsje doet ook letterlijk iets om ons beter te laten slapen.
De plant en de kleine, zwarte zaadjes van de vrucht bevatten net als de Papaver stoffen met een licht kalmerende en pijnstillende werking. Deze stoffen, alkaloïden, helpen ook om beter te slapen.
- Er zitten veel verschillende soorten chinolide-alkaloïden in. Over het algemeen zijn dit gelijksoortige alkaloíden aan die van papaver. De werking is echter anders; het slaapmutsje is niet verslavend. Verder bevat het de flavonolglycoside rutine. Voorts bevat het bitterstoffen, fytosterolen, carotenoïden en cyanogeenglycosiden. Carotenoíden zijn stoffen die in het lichaam worden omgezet in vitamine A.
- 🌱Slaapmutsje als rustgevend medicijn
- Het is een kalmeermiddel door protopinen die de GABA-fixatie in de hersenen stimuleren. Het wordt in medische term naast gewoon sedativum een hartsedativum genoemd. Sedativum betekent kalmeermiddel.
- Het werkt rustgevend op het hart doordat de protopine allocryptine de doorbloeding in de kransslagaders verhoogt en de hartslag vertraagt.
- Door deze medicinale werkingen kan het slaapmutsje door fytotherapeuten worden ingezet worden bij :
- Opwinding, conflictsituaties,
- Hyperactiviteit bij kinderen, ADHD, bedplassen bij kinderen,
- Insomnia of slapeloosheid,
- Slaapstoornissen door krampen of pijn,
- Angsten, examenvrees, nachtmerries.
- 🌱Slaapmutsje tegen krampen en spanningen
- Het lichaam en de geest zijn met elkaar verbonden. Geestelijke spanningen kunnen hun weerslag krijgen in lichamelijke spanningen. Het slaapmutsje bestrijdt naast psychische spanningen ook fysieke spanningen.
- Het kan worden ingezet bij:
- Maagdarmkrampen,Kolieken, galsteenkolieken,
- Blaaskrampen,Spastische colon,
- Spierkrampen en te gespannen spieren,
Bron: Mens en Gezondheid Info Nederland
Foto credit: Brett Eliott