Blog 5 maart 2017

Een verlies transformeert mensen. Na een verlies ben je nooit meer dezelfde als daarvoor.

Een verlies transformeert mensen. Na een verlies ben je nooit meer dezelfde als daarvoor.

Een geliefde verliezen? Een kind verliezen? Een vader of moeder verliezen? Je zus of broer verliezen? Het afscheid van een vriend of vriendin?

Ieder van ons wordt vroeg of laat met verlies geconfronteerd.  De pijn, het verschrikkelijke gemis om die kostbare andere niet meer in de fysieke wereld te mogen ervaren.


Vanuit mijn praktijk en vanuit mijn eigen ervaringen kan ik vertellen dat er een soort van rode draad doorheen onze rouwverwerking loopt.Rouwen is geen lineair proces waarbij iedereen elke stap doorloopt.


 Afhankelijk van individu tot individu zal een bepaalde fase langer duren, korter zijn of zelf worden overgeslaan.

Sommige mensen blijven hangen in de fase van ontkenning of woede en andere laten makkelijk de rollercoaster van gevoelens en emoties toe en ervaren zelfs een spirituele beleving.

Toen ik in september mijn vader verloor heb ik bewust gekozen om een week na papa's begrafenis naar Spanje te trekken.

Spanje, was papa's lievelingsland. Al bij het aankomen op de luchthaven voelde ik dat het een zware maar helende reis ging zijn. Het voelde of papa bij me was en dat het zijn taak was om mij dagelijks te leiden naar plekjes die betekenisvol waren voor mijn rouwverwerking . Zo leidde hij mij naar het prachtige 'Ronda', een oude stad in het mooie Andalusië. Toen ik boven op het plein aankwam, speelde een lieflijke violiste de 'Adagio', het liedje waarmee de plechtigheid van papa zijn begrafenis opende. Kippenvel, tekens, synchroniteiten, ... ze zijn er echt! voor wie wil voelen en zijn hart durft openstellen. Ontroering, verwondering ten tijde van verdriet kan zo krachtig zijn, althans zo heb ik het ervaren.
Alles leek anders dan tervoren, het nazomer zonnetje werd heilig, het eindeloos starren naar wolken waar ik papa's gezicht in zag gaf sterkte, het voelen van zandkorrels op mijn huid gaf warmte, alles was opeens zoveel intenser.

1 oktober ben ik teruggekeerd naar huis en ik had echt het gevoel dat ik  een stukje lichter en rijker in mijn ziel huiswaarts ben gekeerd. Klaar om mijn drukke werkzaamheden te herstarten met een hart vol vertrouwen.

De dood is niet het einde, papa's energie is elke seconde van de dag bij mij. Ik praat met hem, ik voel zijn aanwezigheid en ja, ook deze vorm is zinvol. Ooit was het anders, maar niets blijft onveranderd.

De dood transformeert diegene die vertrekt, maar ook de nabestaanden zijn nooit meer dezelfde.

Wat ik zo belangrijk vind is dat mensen in rouw vooral nood hebben aan een veilige plek en een persoon die ze kunnen vertrouwen om hun gevoelens te uiten.

Je verdriet, je pijn, je kwaadheid, ... kunnen toelaten is zo helend.

De steun van geliefden, broers, zussen , familie en vrienden is zo zalvend .

Iedereen rouwt op zijn manier en dat vraagt respect van de omgeving. Er bestaat geen slechte rouw.Een prachtig boek dat ik gelezen heb tijdens mijn rouwproces " De dag waarop mijn vader een engel werd" van Marie-Claire van der Bruggen. Heel toepasselijk en helend voor mij. Een absolute aanrader ! De boeken van Manu Keirse zijn ook zeer inspirerend. 

Is dit artikel herkenbaar voor jou?
Heb je vragen?  
Of deel je graag jouw ervaringen ivm je geleden verlies?

Voor diegene die met verlies geconfronteerd zijn, ik wens je alvast een zachte rouw toe.

Sterkte, Licht & Vertrouwen, 

Lieve Plasch 🍀,
Lic. Psychologie
www.go4balance.eu

Dit artikel met iemand delen?
Lieve Plasch
Louizalaan 143/4
1050 Brussel
info@go4balance.eu Advieslijn: +32 (0)477 200 200
Van maandag tot vrijdag (feestdagen niet)
9u30 - 12u en van 14u - 16u30

Wij accepteren betalingen met VISA, MasterCard, Maestro, Bancontact / Mister Cash, iDEAL, Sofort Banking, GiroPay, EPS Überweisung en bank overschrijving via het beveiligd MultiSafepay betalingsplatform.

Lieve Plasch doneert elke maand aan de 'Vier Voeters stichting' om dierenwelzijn volop te steunen.

Lieve Plasch remedies worden vervaardigd in een laboratorium conform volgens de wettelijke HACCP normen.

© 2024 Valterra bv - BE 0872 091 168 - privacybeleid - cookies - algemene voorwaarden
website by celcius.be
Het product werd
toegevoegd aan je winkelmandje.
Winkelmandje bekijken
Verder winkelen